مفاهیم الکترونیک



مبدل دیجیتال به آنالوگ R-2R

مبدل دیجیتال به آنالوگ R-2R

مبدل دیجیتال به آنالوگ R-2R یا DAC آن، یک تبدیل‌ کننده‌ی داده است؛ که از دو مقاومت دقیق، برای تبدیل یک عدد باینری دیجیتال، به یک سیگنال خروجی آنالوگ متناسب با مقدار عدد دیجیتال، بهره می‌گیرد.در آموزش قبلی در ارتباط با مبدل دیجتال به آنالوگ وزن‌دار باینری دیدیم؛ که ولتاژ خروجی آنالوگ، مجموع وزن‌ دار ورودی‌ های منحصر بفرد است.

مبدل دیجیتال به آنالوگ وزن دار باینری

مبدل دیجیتال به آنالوگ وزن دار باینری

مبدل‌های آنالوگ به دیجیتال وزن دار باینری، یک نوع مبدل داده می‌باشند؛ که یک عدد باینری دیجیتال را به سیگنال خروجی آنالوگ معادل متناسب با ارزش عدد دیجیتال، تبدیل می‌کند.مبدل‌های دیجیتال به آنالوگ یا DACها، که نام بیشتر شناخته شده‌ی آن‌ها است؛ معکوس مبدل‌های آنالوگ به دیجیتال می‌باشند که در آموزش قبل، به آن‌ها، پرداخته بودیم.

مبدل آنالوگ به دیجیتال

مبدل آنالوگ به دیجیتال

مبدل‌ آنالوگ به دیجیتال یا ADC، یک مبدل داده است؛ که به مدارهای دیجیتالی، اجازه می‌دهد تا با انکدکردن یک سیگنال آنالوگ به یک کد باینری، با دنیای واقعی، ارتباط برقرار کنند.مبدل‌های آنالوگ به دیجیتال، (ADCها) به مدارهای کنترل‌شده با ریزپردازنده‌ ها، آردوینوها یا رزبری پای (Raspberry Pi) و سایر مدارهای منطقی دیجیتالی همانند آنها، اجازه می‌دهند؛ تا با دنیای واقعی، ارتباط برقرار کنند.

گیت انتقال

گیت انتقال

گیت انتقال، یک سوئیچ دو طرفه‌ ی متشکل از ترانزیستور های NMOS و PMOS است؛ که توسط سطوح منطقی خارجی، کنترل می‌شود.سوئیچ آنالوگ، یک سوئیچ نیمه‌ هادی حالت جامد است؛ که مسیر انتقال سیگنال‌ های آنالوگ را کنترل می‌کند. عملیات باز و بسته‌ کردن موقعیت‌های سوئیچ، معمولا توسط برخی از شبکه‌های منطقی دیجیتال، کنترل می‌شود و سوئیچ‌ های آنالوگ استاندارد در بسیاری از سبک‌ها و تنظیمات، موجود است.

فرستنده گیرنده ی گذرگاه

فرستنده گیرنده ی گذرگاه

یک فرستنده گیرنده، از بافرهای سه حالته‌ی پشت سر هم، برای اتصال دستگاه‌های مختلف به یک گذرگاه ارتباطی مشترک، در هر دو جهت، استفاده می‌کند.یک فرستنده-گیرنده، می‌تواند برای ارائه‌ی کنترل دوطرفه ورودی یا خروجی دستگاه‌های دیجیتال یا آنالوگ، به یک گذرگاه مشترک داده، استفاده شود. برخلاف بافر، فرستنده-گیرنده، یک دستگاه دو طرفه است؛ که اجازه می‌دهد؛ داده‌ها در هر دوجهت از طریق آن، عبور کنند.

تفریق کننده باینری

تفریق کننده باینری

تفریق کننده باینری، نوع دیگری از مدارهای ترکیبی محاسباتی است ؛ که خروجی ناشی از تفریق دو عدد باینری را ، تولید می‌کند.همانطور که از نامش پیدا ست ؛ یک تفریق‌ گر باینری ، یک مدار تصمیم گیری است ؛ که دو عدد باینری را از یک دیگر ، کم می‌کند. برای مثال ، X-Y برای یافتن تفاوت حاصل بین دو عدد ، استفاده می‌شود.

مقایسه کننده دیجیتال

مقایسه کننده دیجیتال

مقایسه کننده دیجیتال، یکی دیگر از مدارهای بسیار مفید منطقی ترکیبی است که برای مقایسه‌ی ارزش دو رقم باینری مورد استفاده قرار می‌گیرد.مقایسه‌کننده‌های دیجیتال یا باینری، از گیت‌های استاندارد AND، NOR و NOT ،برای مقایسه‌ی سیگنال‌های دیجیتالی حاضر در پایانه‌های ورودی آنها و تولید یک خروجی، وابسته به وضعیت آن ورودی‌ها، ساخته می‌شوند.

جمع کننده ی باینری

جمع کننده ی باینری

جمع‌کننده‌های باینری، مدارهای حسابی، به شکل نیم‌جمع‌کننده‌ها و جمع‌کننده‌های کامل می‌باشند؛ که برای جمع‌کردن دو رقم باینری با یک‌دیگر، استفاده می‌شوند.یکی دیگر از مدارهای منطقی ترکیبی رایج و بسیار مفیدی، که تنها با استفاده از چند گیت منطقی اساسی، ایجاد می‌شود و امکان جمع دو یا چند عدد باینری را فراهم می‌کند؛ جمع‌کننده‌ی باینری نام دارد.

دیکدر صفحه‌ی نمایش

دیکدر صفحه‌ی نمایش

یک دیکدر نمایشگر، یک مدار ترکیبی است؛ که ارزش ورودی n بیتی را به تعدادی خطوط خروجی برای راه‌اندازی یک نمایشگر، دیکد می‌کند.یک IC دیکدر دیجیتال، دستگاهی است؛ که یک فرمت دیجیتال را به دیگری، تبدیل می‌کند. یکی از پراستفاده‌ترین دستگاه‌های مورداستفاده برای این عمل، دیکدرده دهی به کد باینری (BCD) به نمایشگر سون- سگمنت، نامیده می‌شود.

دیکدر باینری

دیکدر باینری

دیکدر باینری، یکی‌دیگر از مدارهای منطقی ترکیبی است؛ که از گیت‌های منطقی منحصربفرد ساخته‌شده و دقیقا معکوس انکدر است. “دیکدر”، به‌معنای ترجمه یا دیکدکردن اطلاعات کدشده، از یک فرمت به فرمت دیگر است؛ بنابراین، دیکدر باینری، سیگنال‌های ورودی باینری n، را به کد معادل 2n خروجی، تبدیل می‌کند.دیکدرهای باینری، نوع دیگری از دستگاه‌های منطقی دیجیتال، می‌باشند.

انکدر اولویت

انکدر اولویت

انکدرهای اولویت، همه‌ی ورودی‌های داده را در یک زمان گرفته و به کد باینری معادل آن‌ها در خروجی، تبدیل می‌کنند.برخلاف یک مالتی‌پلکسر، که یک خط ورودی منحصربفرد داده، را انتخاب می‌کند و آن را به یک خط منفرد خروجی می‌فرستد یا سوئیچ می‌کند؛ یک انکدر دیجیتال، که معمولا انکدر باینری نامیده می‌شود؛ تمام ورودی‌های داده خود را در یک زمان گرفته و سپس به یک خروجی انکدشده‌ی تنها، تبدیل می‌کند.

دی مالتی پلکسر

دی مالتی پلکسر

دی مالتی پلکسر یک مدار منطقی ترکیبی است که برای سوییچ یک خط ورودی مشترک، به یکی از چندین خط خروجی جداگانه طراحی شده‌است.توزیع‌کننده‌ی داده، که بیشتر به ‌عنوان دی‌مالتی‌پلکسر، یا به‌طور خلاصه”Demux” نیز شناخته می‌شود؛ دقیقا معکوس مالتی‌پلکسر است؛ که در مقاله قبلی دیدیم.دی‌مالتی‌پلکسر، یک خط داده‌ی ورودی منفرد را می‌گیرد و سپس آن را به‌طور همزمان، به یکی از چندین خطوط خروجی منحصربفرد، سوئیچ می‌کند.

مالتی پلکسر

مالتی پلکسر

مالتی‌پلکسر، یک مدار منطقی ترکیبی است که برای سوئیچ یکی از چندین خطوط ورودی به یک خط  مشترک خروجی منفرد، طراحی شده‌است.مالتی‌پلکسینگ، یک اصطلاح عمومی است؛ که برای توصیف عملکرد ارسال یک یا چند سیگنال آنالوگ یا دیجیتال، از طریق یک خط انتقال عمومی، در زمان‌ها یا سرعت‌های مختلف، استفاده می‌شود و به‌همین دلیل، دستگاهی که برای انجام این کار استفاده می‌کنیم؛ مالتی‌پلکسر نامیده می‌شود.

مدارهای منطقی ترکیبی

مدارهای منطقی ترکیبی

مدارهای منطقی ترکیبی، مدارهای منطقی دیجیتال بدون حافظه‌ای می‌باشند؛ که خروجی آن‌ها در هرلحظه، فقط به ترکیب ورودی‌های آن، بستگی دارد.برخلاف مدارهای منطقی متوالی، که خروجی‌های آن‌ها وابسته به ورودی‌های فعلی و حالت خروجی قبلی آن‌ها دارد و به آن‌ها نوعی حافظه می‌دهد؛ خروجی‌های مدارهای منطقی ترکیبی، فقط با عملکرد وضعیت منطقی ورودی های فعلی آن‌ها، منطق “۰” یا منطق “۱” درهر لحظه‌ی معین در زمان، تعیین می‌شود.

مدارات خروجی کلکتور باز

مدارات خروجی کلکتور باز

پیکربندی امیتر مشترکدر یک مدار تک مرحله‌ای امیتر مشترک، یک مقاومت بین ترمینال کلکتور و سر مثبت منبع تغذیه (VCC) قرار گرفته سیگنال ورودی بین بیس و امیتر اعمال و ترمینال امیتر به زمین متصل می‌شود. از آن جایی که سیگنال ورودی بین بیس و امیتر اعمال و سیگنال خروجی از کلکتور و زمین ( ترمینال امیتر) گرفته می‌شود، این پیکربندی امیتر مشترک نام دارد.

منبع جریان FET

منبع جریان FET

منبع جریان ثابتFET از JFET ها و MOSFET ها برای ارائه جریان باری استفاده می‌کنند که علیرغم تغییر در مقاومت بار یا ولتاژ تغذیه ثابت می‌ماند.منبع جریان ثابت FET نوعی مدار فعال است که از ترانزیستور اثر میدانی برای تامین جریان ثابت مدار استفاده می‌کند.

چرا عالی الکترونیک بهترین گزینه شماست؟
با توجه به اینکه شرکت عالی الکترونیک توسط سه واحد قدرتمند (تعمیرات الکترونیکی، سیستم خورشیدی، سیستم حفاظتی و امنیتی) پشتیبانی و حمایت میشود، به مشتریان خود این اطمینان را میدهد که تجربه‌ای بی نظیر از بهترین ترکیبی از (کیفیت، سرعت، قیمت) را خواهند داشت...
اطلاعات بیشتر
عضویت خبرنامه
عضو خبرنامه ماهانه وب‌سایت شوید و تازه‌ترین نوشته‌ها را در پست الکترونیک خود دریافت کنید.
آدرس پست الکترونیک خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...
بایگانی نوشته‌ها